Spreidvoet, doorgezakte voet (Pes planotransversus)

Klacht

Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een zeurende, brandende pijn onder de bal van de voet. Door de druk en de wrijving die ontstaat onder de voet kunnen er soms eelt, likdoorns of blaren ontstaan.

Oorzaak spreidvoeten, doorgezakte voet

Een spreidvoet wordt ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Daarbij is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen door. Onder invloed van die druk staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder. De oorzaak kan erfelijk zijn maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.

Wat zijn de gevolgen?

De doorgezakte voet heeft een sterk verbrede voorvoet ten opzichte van de rest van de voet. Met het ouder worden kan het dwarsgewelf onder de bal van de voet doorzakken. Daardoor wordt de voorvoet platter, breder en gaat knellen in de schoen. Bij jongeren met een brede voorvoet die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand wordt gedrukt. Hierdoor ligt het gevaar van een verkromming van de grote teen op de loer. Met een brede voorvoet loop je ook kans op hallux valgus, een scheefstand van de grote teen. Het kan voorkomen dat de voorvoet doorzakt en daardoor een zenuwbeknelling veroorzaakt (Mortonse neuralgie). Raadpleeg bij ernstige voetklachten altijd de podotherapeut.

Tips

  • Draag altijd goed en verantwoord schoeisel met niet te dunne zolen
  • Geen nauwe schoenen en geen hoge hakken
  • Met het doorzakken van de voetboog worden je voeten soms iets breder. Kies daarom voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet
  • Een op maat gemaakte steunzool kan een oplossing bieden

 

Nistelrode

Blauwesteenweg 39
5388 SC Nistelrode
Tel: 06-30 074 272

Schaijk

Lorskensstraat 1e
5374 BC Schaijk
Tel.: 06-30 074 272

Herpen

St. Sebastianusstr. 10
5374 AE Herpen
Tel.: 06-30 074 272